پیشنهاد سایت چمونه عفونی مقالات پزشکی

تازه‌های COVID-19

  • تجویز ضد انعقادها
  • تغییر در گایدلاین تست های تشخیصی
  • نقش جنسیت در پاسخ ایمنی
  • علائم چشمی

نقش داروهای ضد انعقاد در کاهش میزان مرگ و میر (شاخص مورتالیتی) کرونا

اثبات شده است که تجویز ضد انعقادها باعث کاهش مرگ و میر در افراد بستری مبتلا به کووید۱۹ می‌شود. در یک مطالعه بالینی از ۴۴۰۰ بزرگسال مبتلا در بیمارستان نیویورک ۴۵٪ داروی ضدانعقادی بعنوان دز پروفیلاکسی یا پیشگیری کننده دریافت کردند و ۲۱٪ نیز دز درمانی آنرا دریافت کردند و بقیه انرا دریافت نکردند. از کل بیماران بستری ۲۴٪ فوت کردند. بررسی آماری نشان داد که مرگ و میر در گروه های دریافت‌کننده داروی ضدانعقاد با ۵۰٪ کاهش همراه بوده است و در عین حال ریسک خونریزی ماژور ناشی از درمان نیز بسیار کم و در حد ۲٪ بود. از ۴۲٪ کالبدشکافی های انجام شده بر روی فوتی‌های کووید۱۹ این بیمارستان، ۴۲٪ دچار پدیده‌های ترومبوآمبولیک(لخته) بودند که اکثرا جزو گروهی بودند که دارو دریافت نکرده بودند.

از عوارض به تازگی شناخته شده ی کرونا، ایجاد لخته در رگ های خونی است که ناشی از التهاب سراسری سیستمیک در بدن است. این کشف علمی اولین بار بدنبال انجام اتوپسی یا کالبدشکافی در فوتی های کرونا در ایتالیا (برخلاف توصیه های CDC و WHO که اتوپسی را ممنوع اعلام کرده بودند) صورت گرفت. در این اتوپسی ها دیده شد که در عروق خونی این افراد لخته های زیادی تشکیل شده که منجر به مرگ آنان شده است. از این رو تجویز داروهای ضدانعقاد یا آنتی کواگولانت که منجر به از بین بردن لخته ها می‌شود بعنوان یکی از گزینه های درمانی کرونا توصیه شد.

تغییر در راهنمای تست های تشخیصی (Testing guidelines)

در حال حاضر CDC دیگر به تست همه افراد در تماس با مبتلایان کووید۱۹، فارغ از نوع علائم باور ندارد. اکنون توصیه می‌شود افراد بدون علامت که در تماس قبلی با بیمار کووید۱۹ بودند نیاز به تست ندارند مگر اینکه از گروه‌های پرخطر مثل کهنسالان و یا کوموربیدیتی‌ها و بیماری های زمینه ای باشند و یا اینکه یک پزشک و یا یک مسئول ارشد بهداشتی آن را توصیه نماید. البته صاحب نظران و متخصصین بیماری‌های عفونی هنوز هم اعتقاد دارند که این باور خطرناکی است و ممکن است منجر به شیوع بیشتر و ایجاد peakهای بعدی شود.

اثر جنسیت بر پاسخ ایمنی در برابر ویروس کرونا؛ زنان پاسخ دفاعی قویتری دارند!

بنظر می‌رسد زنان پاسخ ایمنی قوی‌تری علیه SARS-CoV-2 نشان می‌دهند که این دلیل پروگنوز و پیش آگهی بدتر در مردان است. در یک تحقیق که در ژورنال معتبر علمی Nature درج شده، بیان شده است که زنان مبتلا به کووید۱۹ با شدت متوسط، میزان سلول های ایمنی لنفوسیت تی( T-cell) بیشتری نسبت به مردان مشابه تولید کردند و CD8 T cell در زنها بطور چشمگیر بیشتر بوده است. البته این وضعیت با افزایش سن مردان بدتر هم می‌شود. این موضوع باید در تجویز و تکرار واکسن و یا درمان‌های رایج در بین مردان مورد توجه بیشتری قرار بگیرد.

علائم چشمی کووید19

در یک‌تحقیق از ۲۱۶ کودک مبتلا به کووید۱۹ که در ووهان چین بستری شده بودند، تقریبا یک چهارم آنها علائم چشمی داشتند که نتایج آن در JAMA Ophthalmology درج شده است. ترشحات ملتحمه یا کونژکتیو، خارش و مالش چشم و احتقان کونژکتیو به ترتیب شایعترین علائم بودند. این علائم در نیمی از کودکان بدون درمان برطرف شد. هرچند در برخی موارد نیاز به قطره چشمی ضدباکتریال، آنتی‌ویرال و یا ضدآلرژی شد. ۸ مورد از کودکان خارش و مالش چشم مقاوم داشتند ولی بقیه دریافت کنندگان دارو درمان شدند. بنابرین پیشنهاد کردند تا علائم چشمی در کودکان خیلی جدی تلقی شود.

نتیجه می‌گیریم که:

  • تجویز ضدانعقادها در تمام بستری‌های کووید19 می‌تواند نجات دهنده باشد.
  • از طرف دیگر ادامه تست غربالگری کلیه افراد در تماس قبلی با فرد مبتلا معقول‌تر از توقف آن می‌باشد.
  • در درمان مردان مبتلا باید تست سرولوژیک مستمر و مکرر برای تعیین سطح ایمنی انجام شود و اگر روزی واکسن شروع شد باید میزان ایمن شدن آنها تست شود چون ممکن است دوز بیشتر و یا بوستر زودتر و مکررتر نسبت به زنان بخواهند.
  • نهایتا اینکه هرگونه علائم چشمی شبیه کونژکتیویت در کودکان می‌تواند شروع کووید۱۹ باشد و اگر کودک در تماس با افرار پرخطر است باید حتما تست شود.

منابع:

CDC guidelines .1

http://cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/testing-overview.html

2. مقالات زیر:

DOI: 10.1016/j.jacc.2020.08.041

(DOI: 10.1038/s41586-020-2700-3 (2020

DOI: 10.1001/jamaophthalmol.2020.3690

سیده فاطمه سادات مدنی
سیده فاطمه سادات‌ مدنی ( Seyedeh Fatemeh Sadatmadani ) هستم؛ دانشجوی پزشکی. علاقمند به زیبایی های دنیای شگفت انگیز علم پزشکی، پژوهش و فعالیت های علمی. من بسیار خوشحال و مفتخر میشم که بتونم در راه آگاهی بخشی سلامت و تندرستی در کنار شما عزیزان باشم. سلامتِ همه ی آفاق در سلامتِ توست... ❤

16 پاسخ به “تازه‌های COVID-19”

  1. سلام و خسته نباشین.
    ایا اختلال بویایی در ویروس کرونا نقش داره و یکی از علائمش هست؟

    1. باسلام‌. بله کاهش یا ازبین رفتن حس بویایی و چشایی از علامت های مهم کرونا هست. البته ممکنه بعضی افراد هم این علامت رو‌ نداشته باشند. ممکنه در بعضی افراد هم اولین علامت بیماری باشه که خودش رو نشون میده. خوشبختانه برگشت پذیره و بعد از حدود دوهفته بهبود پیدا می‌کنه.

  2. سلام.ایا اگر دست الوده به ویروس رو به اطراف چشم ، دهن،بینی و.. بزنیم هم ویروس انتقال میده یا اگه به خود این ها بزنیم ویروس انتقال میده؟

    1. باسلام. بله کلا دست زدن به صورت ممنوع هست و احتمال انتقال ویروس به مخاط چشم و بینی وجود داره که منجر به بیماری میشه.

      1. خیلی ممنون.فقط ببخشید یه سوال دیگه هم داشتم ممنون میشم راهنمایی کنید.
        دستکش یک بار مصرف چه تاثیری در جلو گیری از انتقال ویروس داره.
        چو اگه با دستکش و بدون دستکش به صورت دست بزاریم باز هم ویروس انتقال داده میشه.

        1. مهم ترین نکته شست و شوی دست ها با آب و صابون و ضدعفونی شون هست. بله، با یا بدون دستکش نباید به صورت دست زد.

  3. سلام خسته نباشید
    ایا درسته که میگن هر روز صبح وقتی از خواب بیدار میشیم 10 تا 15 ثانیه نفس خود را حبس کنیم،اگر به سرفه نیوفتادیم یعنی به ویروس مبتلا نشدیم؟یا اشتباهه؟

    1. باسلام. این راه دقیقی برای تشخیص قطعی نیست. فقط یه انعکاس از وضعیت ظرفیت تنفسی ریه ها می‌تونه باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *