بهداشت پوست، مو . زیبایی پیشنهاد سایت چمونه

شپش سر

شپش سر یک بیماری ناشی از انگلی 6 پا با عنوان pediculus Humanus capitis می باشد، که از خون انسان تغذیه می کند. گفته می شود که شپش ماده طول عمری معادل با 30 روز دارد و هر 5 الی 10 روز یکبار تخم خود را که با عنوان رشک یا nit می شناسیم روی موها بر جای می گذارد. شپش چندین بار در طول روز از خون انسان تغذیه می کند. شپش سر را در تصویر زیر مشاهده می کنید.

این بیماری بیشتر در کودکان سنین مدرسه و به خصوص در دختر بچه ها دیده می شود.

راه های انتقال شپش سر:

  • تماس نزدیک سر با سر: بنابراین خطر ابتلا در کودکانی که دسته جمعی بازی می کنند و یا به مدرسه می روند بیشتر است.
  • تماس با وسایل شخصی فردی که آلوده به شپش سر است؛ مانند شال و کلاه و روسری، شانه، سشوار، کلیپس، کش مو و تل سر، حوله، ملحفه و بالش

علائم بالینی:

  • فرد با خارش شدید سر در پوست سر، گوش و قسمت فوقانی گردن به ویژه در ناحیه ی پس سری (occiput) مراجعه می کند. دقت شود که وقتی اولین بار فردی مبتلا می شود، حدود 2 تا 6 هفته بعد علائم ظاهر می شود؛ اما اگر برای بار دوم بیماری را تجربه می کند، خارش می تواند به فاصله ی 1 تا 2 روز از ورود انگل رخ دهد. خارش شب ها شدید تر است.
  • امکان دارد که خراشیدگی یا excoriation ناشی از خارش شدید روی پوست سر ایجاد شود.
  • گاهی خارش شدید در سر باعث ایجاد زرد زخم می شود. پس هرگاه در سر زرد زخم مشاهده شد، از نظر شپش هم باید بررسی شود؛ چون یکی از شایع ترین علل زرد زخم محسوب می شود. در تصویر زیر زرد زخم ناشی از شپش سر را مشاهده می کنید.
  • بزرگ شدن غدد لنفاوی گردن در برخی موارد مشاهده می شود.
  • در این بیماری تعداد شپش ها در سر بیش از 10 الی 15 تا نیست؛ ولی پیدا کردن خود شپش در مو چون بسیار کوچک و ریز است کار آسانی نیست. اما رشک ها (nit) که همان تخم های بیضوی سفید و سفت شپش هستند؛ لا به لای موها دیده می شوند که بایستی آن ها را از شوره افتراق دهیم. شوره به راحتی لابه لای موها حرکت می کند یا روی لباس می ریزد، اما رشک ها محکم به ساقه ی مو و با فاصله از سطح پوست چسبیده اند و به راحتی جدا نمی شوند. در مورد تخم شپش باید گفت آن هایی که به رنگ روشن و سفید اند در اصل تخم مرده هستند. ولی تخم های زنده به رنگ قهوه ای برنزه می باشند.
این تصویر دارای صفت خالی alt است؛ نام پروندهٔ آن unnamed-۱.jpg است

تشخیص شپش سر با توجه به علائم بالینی است که تا کنون ذکر شد. اگر متوجه شدید که کودک شما بیش از حد دچار خارش سر است به پزشک مراجعه کنید تا موهای او به صورت کامل معاینه شود.

درمان شپش سر:

اولین انتخاب ها برای درمان کرم پرمترین یا کرم رینزپرمترین است که پس از تشخیص توسط پزشک تجویز می شود. گزینه های دیگر درمان با توجه به سن فرد و بر اساس نظر پزشک معالج تجویز می شود.

1هفته بعد درمان را تکرار می کنیم. همه ی افراد خانواده چه با علامت چه بی علامت باید درمان شوند. ولی در نوع بی علامت تکرار درمان لازم نیست.

  • تمامی لباس ها و وسایل شخصی بیمار باید باید با آب جوش حتما شسته شود و با درجه حرارت بالا خشک شود.
  • برای برطرف کردن رشک ها می توان بعد از حمام شانه را به استیک اسید یا سرکه سفید آغشته کرده به داخل موها کشید.

زهرا قاسمی
زهرا قاسمی هستم، دانشجوی سال 5 پزشکی. با آرزوی سلامتی جسم و روح برای تمام هموطنانم

یک پاسخ به “شپش سر”

  1. خیلی ممنون از مطالب مفیدتون.با خواندن انها اطلاعات رو بالا میبره.باتشکر از سایت خوبتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *