داخلی دیابت، غدد درون‌ریز و متابولیسم

اگر از کم کاری تیروئید رنج می برید این مطلب را از دست ندهید.

هیپوتیروئیدی:

  • هیپو تیروئیدی یا کم کاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید میزان هورمون تیروئید کمتر از حد طبیعی تولید کند.
  • نتیجه این اتفاق کاهش بسیاری از فعالیتهای بدن است. گرچه کم کاری تیروئید می تواند موقتی باشد، ولی معمولاً یک وضعیت دائمی است.
  • تیروئید غده ای است به شکل پروانه در جلوی گردن در پایین حنجره و بالای استخوانهای ترقوه، تیروئید دو نوع هورمون ترشح می کند به نام های T4 و T3 کار این هورمون ها تنظیم چگونگی مصرف و ذخیره انرژی در بدن است.
  • در حقیقت تیروئید مسئول تنظیم سوخت و ساز بدن می باشد. عملکرد تیروئید توسط غدة دیگری در بدن به نام هیپوفیز تنظیم می شود.
  • هیپوفیز در مغز قرار دارد و با ترشح هورمون محرک تیروئید، باعث افزایش ترشح هورمونهای تیروئید می شود. تیروئید ممکن است دچار کم کاری یا پرکاری شود.

علت‌ها و دلایل کم‌کاری تیروئید

  • کم‌کاری غده تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) هنگامی رخ می‌دهد که غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروکسین (T4) تولید نمی‌کند.
  • اغلب موارد کم‌کاری غده تیروئید، ناشی از حمله سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید و آسیب رساندن به آن است، یا به علت آسیب‌هایی است که پیامد درمان سرطان تیروئید یا پرکاری تیروئید می‌باشد.

سیستم ایمنی بدن

  • کم‌کاری غده تیروئید اغلب هنگامی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن (که معمولاً با عفونت مبارزه می‌کند) اشتباهاً غده تیروئید را موردحمله قرار می‌دهد.
  • درنتیجه غده تیروئید به اندازه کافی قادر به تولید هورمون تیروکسین نخواهد بود، و این در نهایت منجر به بروز علائم و نشانه‌های کم‌کاری تیروئید خواهد شد.
  • یک بیماری به نام “هاشیموتو” شایع‌ترین نوع واکنش خود ایمنی بدن است که باعث کم‌کاری غده تیروئید می‌شود. مشخص نیست که چه عاملی باعث بیماری هاشیموتو می‌گردد، اما در افراد یک خانواده بروز می‌کند.
  • این بیماری همچنین در افراد مبتلا به سایر اختلالات سیستم ایمنی بدن مانند دیابت نوع ۱ و ویتیلیگو نیز شایع است.

علت‌هایی که شیوع کمتری دارند

  • در سراسر جهان، کمبود ید در رژیم غذایی یک علت شایع کم‌کاری غده تیروئید است، زیرا بدن برای تولید هورمون تیروکسین به ید نیاز دارد.
  • برخی از نوزادان با عارضه کم‌کاری غده تیروئید متولد می‌شوند، چون غده تیروئید آن‌ها به‌درستی در رحم مادر تشکیل نشده است.
  • این عارضه که کم‌کاری مادرزادی تیروئید نامیده می‌شود، شیوع کمی دارد و این بیماری معمولاً در طول غربالگری بلافاصله پس از تولد، تشخیص داده می‌شود.
  • مشکلات غده هیپوفیز نیز می‌تواند به کم‌کاری غده تیروئید منجر شود. غده هیپوفیز در قاعده مغز قرار دارد و هورمون‌های تیروئید را تنظیم می‌کند؛ بنابراین، آسیب به غده هیپوفیز ممکن است به کم‌کاری غده تیروئید منجر شود.
  • کم‌کاری غده تیروئید همچنین با برخی از عفونت‌های ویروسی و یا برخی از داروهایی که برای درمان سایر بیماری‌ها تجویز می‌گردد، در ارتباط است. ازجمله:
  1. لیتیوم: این دارو گاهی برای درمان برخی از امراض روحی ازجمله افسردگی و اختلال دوقطبی مصرف می‌شود.
  2. آمیودارون: این دارو گاهی برای درمان نامنظم بودن ضربان قلب (آریتمی) استفاده می‌شود.
  3. اینترفرون: این دسته از داروها گاهی برای درمان انواع خاصی از سرطان و هپاتیت C مورداستفاده قرار می‌گیرد.
  4. اگر نگران تأثیر داروهای مصرفی خود بر سطح هورمون تیروئید هستید، آن را با پزشک عمومی یا متخصص در میان بگذارید.

وقتی تیروئید به اندازه کافی هورمون ترشح نکند فرد دچار کم کاری تیروئید می شود. کم کاری شایعترین فرم بیماری هایی تیروئید است. در خانم ها بیشتر از آقایان دیده می شود و با افزایش سن افزایش می یابد.

علائم کم کاری تیروئید

نشانه های کم کاری تیروئید بسیار متفاوتند. ممکن است یک فرد دچار کم کاری تیروئید باشد و علامتی نداشته باشد و برعکس فرد دیگری علائم بسیار شدید داشته باشد.

کم کاری تیروئید معمولاً تدریجاً ایجاد می شود. برای همین در ابتدا علائم خفیف است و با پیشرفت بیماری علائم شدیدتر می شود. به همین علت گاهی بیماران به طور اتفاقی تشخیص داده می شوند. علائم آن شامل:

  1. خستگی و ضعف (شایعترین علامت)
  2. پوست خشک و زبر
  3. احساس سرما و اندام محیطی سرد
  4. ریزش مو و شکنندگی ناخن ها
  5. اشکال در تمرکز و ضعف حافظه
  6. یبوست
  7. افزایش وزن به علت ادم و احتباس آب و مایع همراه با اشتهای کم
  8. اختلال در قاعدگی یا قطع قاعدگی
  9. تنگی نفس
  10. کاهش میل جنسی و قدرت باروری
  11. افزایش سقط
  12. صدای خشن و گاهی صحبت کردن نامفهوم
  13. اختلال شنوایی (به علت افیوژن گوش میانی)
  14. کاهش ضربان قلب و کاهش انقباض عضله قلب 

درمان کم کاری تیروئید

  • کم کاری تیروئید با جایگزین کردن هورمون تیروئید درمان می شود. قرص های تیروئید که همان هورمون تیروئید T4 هستند معمولاً به صورت خوراکی یک بار در روز و با شکم خالی استفاده می شوند.
  • در بهترین حالت خوب است قرص تیروئید را صبح ها یک ساعت قبل از صبحانه بخورند. معمولاً پس از شروع درمان در عرض دو هفته بیمار احساس بهبودی می کند ولی برای برطرف شدن کامل علائم گاهی تا چند ماه فرصت لازم است.
  • پزشک وقتی داروی تیروئید (لووتیروکسین) را شروع می کند معمولاً ۶ هفته بعد آزمایش مجدد می دهد تا دوز مناسب دارو را پیدا کند. وقتی دوز مناسب داروی تیروئید مشخص شد بیماران می توانند سالیانه آزمایش بدهند.
حنانه قاسمی
حنانه قاسمی متولد ۱۳۷۵ دانشجو پزشکی و علاقمند به دنیای سلامتی. دوست دارد یار این آشفتگی کوشش بیهوده به از خفتگی...

5 پاسخ به “اگر از کم کاری تیروئید رنج می برید این مطلب را از دست ندهید.”

  1. سلام خسته نباشید
    میخواستم ازتون بپرسم اگر کسی تیروئید کم کار یا پر کار داشته باشه،این بیماری دائمی هست یا با خوردن دارو این بیماری درمان میشه؟
    و بیماری خطرناکی که نیست؟
    چون برادر من این علائمی که گفتید رو داره
    ضعف و خستگی ، کاهش ضربان قلب و…
    خیلی ممنون میشم منو راهنمایی کنید
    باتشکر از شما و سایت چمونه
    واقعا مطالب با ارزش و مفیدی داره این سایت بسیار ممنون از شما و چمونه

  2. سلام و خسته نباشید
    میخواستم ازتون سوال کنم که بیماری تیروئید محدودیت خوردن داره؟
    مثلا مثل بیماری دیابت که نباید در خوردن قند زیاده روی کنیم،میخواستم ببینم تیرویید هم همینجوریه یا خیر با خوردن دارو کنترل میشه؟
    خیلی ممنون از سایت چمونه که هر سوالی میپرسیم زود جواب میدهند
    ممنون از شما و سایت بسیار عالی چمونه

  3. مطالب بسیار عالی و آموزنده
    واقعا با مطالعه کردن این مطالب اطلاعات پزشکی بالا میره.
    با تشکر از چمونه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *