اختلالات روانی

پراشتهایی عصبی

پراشتهایی عصبی، نوعی پرخوری است که همراه با روش‌های نامناسب جلوگیری از افزایش وزن شناخته می‌شود. جالب است بدانید که هدف این بیماران ” لاغری مفرط” است اما در واقع در ابتدا نمی‌توانند حالت گرسنگی یا نیمه گرسنگی را تحمل کنند و دست به پرخوری می‌زنند. پس از رفتارِ پرخوری، غالبا شخص دچار احساس گناه، افسردگی و یا نفرت از خود می‌شود و باعث می‌شود برای خلاص شدن از کالری اضافی دریافت شده، دست به روش‌های ناسالمی بزنند ( استفراغ عمدی، ورزش‌های شدید و…).

علائم و نشانه‌های بیماری پراشتهایی عصبی به طور معمول شامل موارد زیر است:

  • با شکل و وزن بدن خود مشکل دارند.
  • ترس مرضی از چاق شدن دارند.
  • مکرراً در بعضی وعده‌ها بیش‌ازحد غذا می‌خورند.
  • کنترل غذا خوردن خود را از دست می‌دهند و نمی‌توانند غذا خوردن را متوقف کنند.
  • جهت از دست دادن کالری اضافه شده بعد از پرخوری‌ها، خود را مجبور به استفراغ و یا ورزش بیش‌ازحد می‌کنند، از مکمل های غذایی برای کاهش وزن استفاده می‌کنند، از دیورتیک‌ها یا تهوع آورها استفاده می‌کنند و… .
  • جهت تشخیص این اختلال، دوره‌های پرخوری باید به صورت هفته‌ای 2 یا 3 بار و حداقل 3 ماه طول بکشد.

این اختلال در زنان بسیار شایع‌تر از مردان است و سن شروع آن معمولا دوران نوجوانی است. بیماران دارای مشکلاتی در رابطه با نیازهای نوجوانی هستند. آنان سابقه ی مشکلاتی در جدا شدن از مراقبت (مثل امتناع از رفتن به مدرسه) دارند و علائم افسردگی و اضطراب در آن‌ها شایع هستند. سابقه طرد، بی توجهی و نزاع‌های خانوادگی نیز در این بیماران دیده می‌شود.

نکته آنکه اختلال پراشتهایی عصبی را پرخوری عصبی اشتباه نگیریم. در پرخوری عصبی فرد درمواقعی که دچار اضطراب و تنش است، دست به پرخوری میزند و بعد از آن رفتارهای جبرانی (استفراغ، ورزش، ملین و..) را جهت از دست دادن کالری کسب شده انجام نمی‌دهد.

ریحانه تابش
ریحانه تابش هستم، دارای مدارک کارشناسی روانشناسی از دانشگاه اصفهان و کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی از دانشگاه کاشان. مشاوره تحصیلی، مشاوره تربیتی و غیره. با افتخار آرزو میکنم همیشه و همه‌جا برای همه هم‌میهنان گرانقدرم مفید باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *